Przyprawy i dodatki » Kuchnia bliskowschodnia

SUMAK
  • SUMAK

Cena: 4,90 zł
  • 100g
    250g
    400g


  • ilość:

  • Pochodzenie:Turcja
  • Kategoria:Przyprawy i dodatki » Kuchnia bliskowschodnia
  • Dostępność: Czekamy na dostawę

Sumak to roślina występująca w krajach śródziemnomorskich i bliskowschodnich. Dlatego jej kulinarne zastosowanie dotyczy kuchni charakterystycznych dla tych właśnie regionów. Posiada bogaty, owocowy, kwaskowy smak, stąd śmiało można go stosować jako odpowiednik powszechnej w Europie cytryny czy bardziej azjatyckiego tamaryndu.
Sumak może być dodawany do dań z jagnięciny, baraniny czy dziczyzny. Stosowany jest również do przyprawiania kebabu, potraw z soczewicy oraz wszelkich grillowanych specjałów. Niezbędny do przygotowania humusu.
Dzieki bardzo wyrazistemu kolorowi upiększa dania, dlatego do wielu potraw, głównie przekąsek, dodawany jest tuż przed ich podaniem. Nawet najprostsza sałatka z ogórków, pomidorów i cebuli, skąpana w sosie z oliwy, posypana pokruszoną fetą i odrobiną sumaku zachwyci nie tylko wyglądem, ale i smakiem.