Przyprawy i dodatki

Zielony KARDAMON
  • Zielony KARDAMON

Cena: 34,00 zł
  • 30g
    50g
    100g


  • ilość:

  • Pochodzenie:Indie
  • Kategoria:Przyprawy i dodatki
  • Dostępność: Jest

Aromatyczna przyprawa, królująca w kuchni indyjskiej i skandynawskiej. Sklasyfikowana jako jedna z trzech najdroższych przypraw na świecie.
Do potraw dodajemy czarne ziarenka wyłuskane ze skorupki. I chociaż jest to troszkę pracochłonne, daje nam gwarancję wydobycia z wnętrza intensywnego aromatu i smaku (skorupka chroni ziarna przed niekorzystnym działaniem światła i powietrza). A smak ten jest jedyny w swoim rodzaju: lekko pikantny, korzenny, uzależniający...

Nasze pomysły na zastosowanie zielonego kardamonu:
- słodkie wypieki (szczególnie szarlotka)
- napoje alkoholowe (z nutką pomarańczy)
- lemoniada
- herbata i kawa (szczególnie polecamy zmielenie ziaren kawy i kardamonu)
- kakao, gorące mleko z miodem
- lody waniliowe i bita śmietana (koniecznie posypujemy zmielonymi ziarenkami kardamonu)
- desery i dania na bazie ryżu
- czekolada i wszystko co czekoladowe
- dania kuchni indyjskiej
Kardamon cudownie komponuje się z takimi dodatkami jak: orzechy włoskie, migdały, pistacje, suszone morele, suszone śliwki. Zatem jeśli takie właśnie składniki znajdą się w przepisie na jakąś potrawę, śmiało można go wzbogacić o zmielone ziarna kardamonu.

Co się kryje w 100g tej przyprawy?
- 311 kcal
- 21 mg witaminyC
- potas (1119 mg), wapno (383 mg), magnez (229 mg)

Kilka faktów z życia kardamonu:
- od wieków stosowany był jako środek rozgrzewający, a także zwalczający przeziębienia, gorączkę.
- wpływa na poprawny metabolizm
- posiada właściwości przeciwutleniające
- pomaga uśmierzyć ból brzucha (głównie skurcze żołądkowe)
- picie herbaty z dodatkiem kardamonu pomaga w leczeniu stanów depresyjnych